Info Examens
Onderwijs- en Examenreglement
Het Onderwijs- en Examenreglement is beschikbaar op de website van de Universiteit Gent:
Het Onderwijs- en Examenreglement
Het Facultair Onderwijs- en Examenreglement (FOER)
Contact
Examenrooster
Het examenrooster kan je raadplegen via oasis, "mijn kalender"!
Het examenrooster voor het 1e semester zal beschikbaar zijn uiterlijk 25 november 2022.
Het examenrooster voor het 2e semester zal beschikbaar zijn uiterlijk 17 maart 2023.
Het examenrooster voor de 2e zittijd zal beschikbaar zijn uiterlijk 14 juli 2023.
Iedereen is automatisch ingeschreven voor de examens van zowel de 1e als de 2e examenperiode.
Wij streven er naar om examens van opeenvolgende modeltrajectjaren niet op dezelfde dag te laten vallen, maar op opeenvolgende dagen. Voor examens die tóch op dezelfde dag ingepland zouden staan, zal u een alternatief examenmoment (al dan niet onder gewijzigde examenvorm) kunnen vragen aan de verantwoordelijk lesgever van het examen uit het hoogste modeltrajectjaar. Het is immers in kader van uw studievoortgang van groot belang dat u zich tijdens de examenperiode focust op de examens van de vakken uit het laagste modeltrajectjaar!
Je individuele examenregeling kan je raadplegen op Oasis onder 'mijn kalender' (linkse kolom). Het aanvangsuur van een examen kan verschillen per examen, kijk dus goed naar de opmerkingen bij elk examen.
Wijzigingen in de regeling blijven mogelijk na de bekendmakingsdatum!
Als student ben je verplicht om regelmatig je individuele examenregeling te raadplegen en rekening te houden met de eventuele wijzigingen.
Het is aan te raden om de examenroosters/wijzigingen van uw keuzevakken gedoceerd in andere faculteiten eveneens regelmatig te raadplegen via de website van de faculteit waar het vak in kwestie gedoceerd wordt.
Wijziging in examenrooster
Het is aan te raden om de examenroosters/wijzigingen van uw keuzevakken gedoceerd in andere faculteiten eveneens regelmatig te raadplegen op oasis en de website van de faculteit waar het vak in kwestie gedoceerd wordt.
Examens op afspraak
Voor elk examen met de vermelding “op afspraak” dient de afspraak te gebeuren vóór de opening van de examenperiode van het betreffend semester/ zittijd bij de respectievelijke lesgevers.
Creditcontracten
Alle examens worden afgelegd op de vermelde datum samen met de andere studenten.
Aanwezigheid
We willen er, met nadruk, de aandacht op vestigen dat je je stipt aan de vastgelegde examenregeling moet houden. Iedere examinandus moet op de vastgestelde dagen en uren op de aangegeven plaatsen aanwezig zijn.
Gelieve er rekening mee te houden dat de examens worden afgenomen op verschillende locaties meestal buiten de faculteit.
Iedere examinandus zal, wanneer hij examen aflegt, steeds in het bezit moeten zijn van zijn studenten- en identiteitskaart. Op eenvoudig verzoek van de examinator of van een daartoe aangesteld personeelslid, zal hij deze stukken dienen voor te leggen.
Ziek of overlap (OER art. 75 §4)
Afspraak in verband met het aanvaarden van Medische attesten binnen de Vlaamse Universiteiten
Bij ziekte of ongeval is een medisch attest vereist van een arts die verklaart dat hij of zij de studenten ten laatste op de dag van het gemiste examen effectief heeft onderzocht en de ziekte of de gevolgen van het ongeval zelf heeft vastgesteld. Een attest waarin enkel de verklaring van de student wordt gemeld (“dixit-attest”) of een attest dat na de ziekte of het ongeval geschreven werd (“post factum-attest”) wordt niet aanvaard. Een medisch attest over het beoefenen van (bepaalde) sportactiviteiten dient een specificering te bevatten van welke handelingen de student verhinderd is uit te voeren..“
Praktische regeling bij ziekte of overlap
- Elke afwezigheid moet zo snel mogelijk en ten laatste op de dag van het examen gemeld worden aan het examensecretariaat.
- Registreer jouw afwezigheid/overlap
- Bij ziekte binnen de 3 werkdagen na het examen waarvoor je ziek was.
- Bij overlap VÓÓR het regulier examen!
Uiterlijk op 19 december 2022 voor de eerstesemesterexamenperiode
Uiterlijk op 28 april 2023 voor de tweedesemesterexamenperiode
Uiterlijk op 7 augustus 2023 voor de tweedekansexamenperiode
-
Indien je een inhaalexamen wenst af te leggen binnen dezelfde examenperiode: neem dan binnen de 3 werkdagen contact op met de lesgever (voor de vakken van het 2e jaar of hoger) of studiebegeleiding (voor de vakken van 1e jaar ) met de vraag of er een inhaalexamen mogelijk is.
- Bij het afleggen van uw inhaalexamen zal je je doktersattest aan de lesgever moeten kunnen voorleggen. Bij overlap is het voldoende om bij de registratie jouw examenrooster te uploaden.
Inhaalexamens
Indien je voldoet aan de voorwaarden om deel te nemen aan een inhaalexamen, contacteer je de betrokken lesgever (of de studiebegeleider van het vak) om toelating tot een inhaalexamen te vragen. Plaats hierbij fsa.psw@ugent.be in cc en voeg jouw examenrooster toe in bijlage.
De voorwaarden om deel te nemen aan het inhaalmoment vind je terug in het OER. Art. 75 §2.
Enkel studenten met een gegronde reden worden toegelaten het inhaalmoment.
Het permanent examensecretariaat (OER art. 54 §5)
Het permanent examensecretariaat wordt waargenomen door de Facultaire Studentenadministratie (FSA),
Universiteitstraat 8, 9000 Gent (ingang blauwgrijze poort)
fsa.psw@ugent.be.
09/264.84.91 (Torsten)
09/264.97.71 (Kris)
09/264.67.85 (Marissa)
Bereikbaar van 9u00 - 16u00
U kan er terecht voor o.a.:
- wijzigingen in de examenregeling (contact opnemen met de lesgever)
- stopzetten van de reeks van ondervragingen
- afwezigheden door ziekte of uitzonderlijke sociale of individuele omstandigheden
- alle feiten die de examenregeling in het gedrang kunnen brengen of een vlot verloop van de ondervragingen kunnen verhinderen.
Wat na de examens?
Wat te doen na het ontvangen van je resultaten? Feedback, evalueren, bijsturen, gesprekken...
Bekendmaking resultaten
Na elk deel van de examenperiodes worden de resultaten aan de studenten meegedeeld.
Deliberatie
We spreken over deliberatie als men niet voor alle vakken 10/20 behaalde, maar toch geslaagd wordt verklaard voor het deliberatiepakket of voor de opleiding.
Bijkomende deliberatie na 1e semester (art.62)
In februari wordt een bijkomende deliberatie gehouden voor studenten in een afstudeerjaar van een masteropleiding die op dat ogenblik alle examens hebben afgelegd. In dit geval is het toegelaten om de masterproef in te dienen en/of de stage af te werken in het eerste semester. (Met uitzondering van de masterproef of de stage is het volgens het onderwijs- en examenreglement niet toegestaan opleidingsonderdelen geprogrammeerd in het tweede semester en jaaropleidingsonderdelen te evalueren in het eerste semester).
Graad van verdienste (art. 73)
De examencommissie besliste om met ingang van het academie jaar 2009-2010 bij de berekening van de graad van verdienste voor de Bachelors en Masters in toepassing van art. 73 (OER) de wegingsfactor te hanteren volgens de studiepunten van de respectievelijke opleidingsonderdelen van de Bachelors en Masters desgevallend met een lagere wegingsfactor voor het eerste volledige deliberatiepakket van een bacheloropleiding.
De grenzen voor het bepalen van de graad van verdienste in de afstudeerjaren van een opleiding worden als volgt vastgelegd:
- 500/1000 om te slagen op voldoende wijze
- 675/1000 om te slagen met onderscheiding
- 750/1000 om te slagen met grote onderscheiding
- 825/1000 om te slagen met de grootste onderscheiding
Feedback (art. 60)
Te raadplegen op wat na de examens?
Plechtige proclamatie
Voor alle masterstudenten die afstuderen, organiseert de faculteit een plechtige proclamatie.
Ombudspersoon
Concreet ontvangt, onderzoekt en behandelt de ombudspersoon de klachten en wordt getracht een oplossing te bereiken in het belang van alle partijen. In de mate van het mogelijke is het aangewezen dat studenten zo rustig en kalm mogelijk hun probleem uiteenzetten aan de ombudspersoon. Als luisterend oor en spreekbuis stelt de ombudspersoon zich bij klachten neutraal op, zonder vooroordelen ten gunste van de studenten dan wel professoren. De ombudspersoon zal dan, mits toestemming van de student, de nodige stappen ondernemen om gemelde problemen op te lossen of uit te klaren. De ombudspersoon kan hierbij echter enkel optreden binnen het bestaande decretaal en reglementair kader (het universitaire onderwijs- en examenreglement, aanvullende facultaire reglementen en beslissingen van de faculteitsraad). Het is dus onmogelijk buiten het reglementaire kader te interveniëren. De ombudspersoon heeft recht op informatie en is tot discretie verplicht. De hieruit volgende vertrouwensrelatie impliceert dan ook wederzijdse eerlijkheid en openheid.
Voorzitters en secretarissen van de examencommissies
Examencommissie opleiding Bachelor Politieke Wetenschappen
Voorzitter: H. Reynaert
Secretaris: F. De Ville
Examencommissie opleiding Bachelor Communicatiewetenschappen
Voorzitter: H. Reynaert
Secretaris: S. Joye
Examencommissie opleiding Bachelor Sociologie
Voorzitter: H. Reynaert
Secretaris: J. Demanet
Examencommissie opleiding Master in de Politieke Wetenschappen
Voorzitter: H. Reynaert
Secretaris: F. De Ville
Examencommissie opleiding Master in de EU-studies
Voorzitter: H. Reynaert
Secretaris: F. De Ville
Examencommissie opleiding Master in de Communicatiewetenschappen
Voorzitter: H. Reynaert
Secretaris: S. Joye
Examencommissie opleiding Master in de Sociologie
Voorzitter: H. Reynaert
Secretaris: J. Demanet
Examencommissie opleiding Master of Conflict and Development
Voorzitter: H. Reynaert
Secretaris: F. De Ville